Lenmagolaj

LENMAGOLAJ A TERMÉSZETES „MULTIVITAMIN”

A lenolaj természetes állapotú, világossárga színű olaj, kifejezetten  jellegzetes aromával.

Készítés

 A leszüretelt lenmagot tisztítás és szárítás után csigapréssel kisajtolják, így kapjuk a hidegen sajtolt lenmagolajat.Ezután egy tartályban helyezzük el, majd természetes ülepítést követően palackozzuk, így frissen kerül az Ön asztalára.Felbontatlan palackban 7 hónapig megőrzi szavatosságát,fénytől védett hűvös helyen tároljuk!

 

A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül  szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással  vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók  szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.  A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a  szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az  artériák működését és az energiatermelést. A Nemzetközi Rákkutató  Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai  kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és  hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.A lenmag segíti a test  összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj ajánlott. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Ellenben salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve nagyon finom.A lenmagolajnak igen erőteljes illata és íze van. Meg kell szokni. Legalább napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Más olajjal is kitűnő, például tökmagolajjal, mákolajjal, dióolajjal. A lenmagból kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jódtermészetes forrása.

  • Sportolók akkor használnak lenmagolajat, ha diétáznak és a testzsír-százalékuk csökkentése érdekében, minden zsírt meg kell vonniuk szervezetüktől. Az emberi szervezetnek azonban szüksége van zsírokra, de a telítetlen és nem a telített fajtából valókra.
  • Hatékony szer a hörghurut kezelésére: a mag a betegség lefolyásának könnyítésében, az olaj pedig a görcsös összehúzódások enyhítésében segít. Így nemcsak a hörgőknek enyhítő gyógyír, hanem a tüdőnek is, ezét dohányosoknak kimondottan ajánlott a fogyasztása
  • Serkentheti az agyműködést és a vérerek munkáját (agyban, vesében, szemben)
  • Szabálytalan szívverés, szívizomgyulladás kiegészítő kezelője is lehet.
  • Természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség.
  • Az olajban található kéksav – glikozidák miatt gyulladásos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazható, (ízületi gyulladások, gennyes – fekélyes sebek), mert lokálisan tágítja az ereket és lazítja a szöveteket.
  • A linolsav jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
  • Fogyasztása segít a fogyókúrában is (gyorsítja az anyagcserét), és a cukorbetegség megelőzésében.

A lenmagolaj felhasználási területei:

  • A lenmagolajat elterjedten használják ipari, kozmetikai, gyógyászati célokra egyaránt.
  • Enyhén kesernyés, pikáns íze miatt felhasználható salátákhoz, zöldségekhez és hidegkonyhai készítményekhez
  • A sziléziai hagyományos nemzeti konyhában sarkalatos helyet foglal el a lenolaj. A héjában főtt burgonya lenolajos túróval közkedvelt hagyományos étel, amit a mai napig fogyasztanak a sziléziai vidéken
  • Amennyiben salátaöntetet szeretnénk készíteni vele édeskés ízű ecetekkel keverve nagyszerű ízhatást érhetünk el

Lenmagolaj jótékony hatásai:

Hatékony gyulladáscsökkentő 
Az omeg-3 zsírsavból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért nagyon értékes a lenmag és a belőle készült olaj, ellentétben a sok omeg-6-ot tartalmazó állati és növényi zsírokkal, amilyen a margarin, vagy a kukorica, napraforgó, pálma és mogyoróolaj. Az omega-6-ban ugyanis gyulladás-megelőző molekulák találhatók. Az omega-3 viszont képes csökkenteni agyulladásos összetevőkkel is rendelkező betegségek kialakulását, az asztmát, ízületi gyulladást, migrént, csontritkulást. 
 

Diót, lenmagot, dióolajat,lenolajat az asztalra a csontok egészségének megőrzésére 
A dióban és a lenmagban található omega-3 zsírsav segíti a csontozat erősségének megőrzését. Táplálkozásunkat mindenképpen az omega-3 túlsúlynak kell jellemeznie az omega-6-tal szemben. Ezt már kísérlettel is bizonyították. A résztvevőket három csoportra osztották, az egyikben az omega-6 fogyasztása, a másikban az omega-3-é volt túlsúlyban, a harmadikban pedig a tipikus amerikai étkezést modellálták, ami szintén omega-6 túlsúlyt jelent. A hat hétig tartó táplálkozási előírás után megmérték a vér N-telopeptid szintjét, ami a csontozat leépülésének mutatója. Az omeg-3 túlsúlyú táplálkozásban ez a szint jóval alacsonyabbnak bizonyult a többinél, tehát érdemes csontozatunk védelmében megfogadni a tanácsot, és asztalunkra helyezni a diót, a lenmagot, vagy dióolajat,lenolajat. 

A sejtek és az érfalak őre

Az omega-3 további előnyökhöz juttatja szervezetünket. Csökkenti annak lehetőségét, hogy az erekben lerakódások képződjenek. A sejtmembrán rugalmasságát megőrzi. Ezek a membránok a sejt őrei, beengedik a tápanyagot, segítik a melléktermékek távozását. Az omega-3-ban gazdag táplálkozás a vastagbelet megvédi a mérgező anyagoktól, a szabadgyököktől, így segítséget nyújt a rák megelőzésében. 
Az INTERMAP nemzetközi tanulmány olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az omega-3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást. Az adatokat számos országban gyűjtötték össze, Amerikától Japánig, így azt is megállapították, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az omega-3 zsírsavat, a vérnyomásra egyformán jótékonyan hatnak.  A magas koleszterinszint is szinte már népbetegségnek tekinthető. Egy tanulmány során 40 magas koleszterinszinttel rendelkező betegnél hasonlították össze a lenmag és a magas koleszterinszintre ajánlott gyógyszer hatását. Hatvan nap után megállapították, hogy a gyógyszerekkel egyforma mértékben csökkentette a lenmag az össz-koleszterinszintet és ebből a káros koleszterin százalékát.

Rákellenes hatás 
A lenmagban az omega-3 zsírsavon kívül lignan is található. Ez a kettő együtt jól hat a prosztata daganat növekedése ellen. Egy kísérletbe prosztatadaganatos embereket vontak be, akiket lenmagban gazdag táplálkozásra fogtak, míg a kontrollcsoportban az addig megszokott étrendjüket követték. A vizsgálatok után egyértelművé vált, hogy a lenmagban lévő omega-3 megakadályozza a rákos sejtek összekapcsolódását és halmozódását, és azt is, hogy egészséges sejtekhez tapadjanak. A lignan egy másik hatása pedig meggátolja a rákos sejtek vérellátását és növekedését.

Változó korban lévő nők számára

a rákkutatók kifejezetten ajánlják a rendszeres napi lenmagfogyasztást. A benne található omega-3 és lignan jótékonyan befolyásolja az ösztrogén hatásait az említett esetekben. Egyrészt védelmet nyújt a mellrák ellen, ugyanakkor nem hat károsan az ösztrogén csonttömeg–megtartó szerepére.  A lignan segíti a petesejtérést, meghosszabbítja a ciklus második, progeszteron-túlsúlyú felét. Ennek számos előnye van. Egyrészt megnöveli a teherbeesés valószínűségét, másrészt a változókor előtt álló nőknél csökkenti az olyan tüneteket, mint a rendszertelen menstruáció, mellben kialakuló ciszta, fejfájás, alvási nehézségek, vízvisszatartás, idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, súlygyarapodás, szexuális érdektelenség, gondolkodási nehézség, erős vérzés. Mindezek oka valószínűleg az ösztrogén túlsúly. A lenmagolaj fogyasztása azzal, hogy a menstruációs ciklus progeszteron túlsúlyú szakaszát hosszabbítja meg, megteremti a hormonegyensúlyt.

A sokoldalú  lenmagolaj

A lenmagolaj használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sûrûjében a legmegbízhatóbbak egyike. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral (omega 3zsírsav). Hogy ez miért jó, már sokat hallani róla, had említsük meg, hogy szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, kevésbé sebezhetõk mindenféle szempontból, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A  lenmagolaj 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amibõl a  tökmagolajban 15 százalék, és a  dióolajban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elõ, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

Tartalmaz:

A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

Gyógyhatása:

A  lenmagolaj nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrása táplálékunknak.

A  lenmagolaj mind több teret hódít táplálékozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agymûködést:

A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat (omega 3) fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek mûködésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a  lenmagolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:

Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az össz autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.

Bronhitis, tüdõ görcsös összehúzódása:

A lenmagolaj kitûnõ ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evõ kanál  lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól összeérjen,kiázzon,melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.

A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy  lenmagolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgõk, ingerlésére hat enyhítõleg, hanem a tüdõre is.

Ekcéma:

A  lenmagolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bõrbetegségek gyógyulásának elõfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bõrbetegségtõl, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:

Epe-, vese- és húgyhólyag- kõ és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk  lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál  olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el.

Az epekõ keletkezésérõl már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenmagolaj az epekõ hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:

A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmagolaj. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:

A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagolajban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor õrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evõkanál  lenmagot, és lassú tûzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük  lenmagolajból is.

Prosztata panaszok:

A prosztata gyulladás egyik fõ gyógyítójának tartják a tökmagolajat. Ezt feltehetõleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amibõl 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagolajban ebbõl az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:

A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnõ találta fel, évtizedekkel ezelõtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.

Szabálytalan szívverés, szívszélhûdés:

A szív mûködésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a  lenmag. Részben a koleszterin csökkentõ tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:

A  lenmagolaj olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztõ szervek falainak érzékenységét, elõsegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálékkiegészítő.

Székrekedés, bélmûködés:

A téli rostalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos a lenmagolaj, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe  a lenmagolajat, akkor rendszeres lesz a székletünk.

Rovarcsípés:

A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az  lenmagból készített pép képpes kiszívni minden mennyiségû mérget a szervezetbõl, ami csak csípés utján került be.

Gyulladásos sebek:

A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál õrölt  lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

 

 

 

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

 
ASZTMÁSOK ÉS ALLERGIÁSOK MEKKÁJA - "Mindenre jó, csak a halálra nem." 
 

Népies nevei: katicavirág, parasztbors, kumin, csernuska.

A  feketekömény (Nigella sativa) a Földközi-tenger mellékén honos, a boglárkafélék családjának egyik meleg kedvelő nemzetségébe (Nigella) tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van. A feketekömény 30-50 cm magasra növő egyéves növény. Elvékonyodó főgyökere kevés oldalgyökérre ágazik el. Szórt állú levelei 2-3-szorosan szeldeltek. A virágok magányosan, általában a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A virág takaró levelek kékes árnyalatúak, tompák, hirtelen ívesen behajló körömben végződnek. Ezeket követi 5 nektárium levél, melyek ennek a családnak a legbonyolultabb szerkezetű mézfejtői. A mézfejtő szirmok kettős csúcsúak, pillás szélűek. A termelőlevelek többé-kevésbé, azaz kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással, így több rekeszű magház jön létre, ami nagyon hasonlít a magasabb fejlettségű zárvatermők termésére. A társas tüszőtermésekben apró 2-2,5 mm hosszú, fekete, éles szögletű magok találhatók, melyek alakja tojásdad, helyenként kissé lapított, felületük sűrű barázdával díszített.

HATÓANYAGAI -  Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (31,8 % magjában), keserűanyagok: saponin melanthin, nigellin, illékonyanyag: nigellon sernohiprepidon (magjában 0,5-1,5 %), kétféle alkoloid, damascenin, arginin, nagyon magas E-vitamin tartalom, thymokinon, karotin, prostaglandin (a telítetlen zsírsavakból képződik a szervezetben).
 

a kömény apró magja

A feketekömény gyógyászati célra felhasználható részei:

 - A növény érett magja (Nigella semen)

ALKALMAZÁSA

- Hidegen sajtolt magolaj
- Tea
- Tinktúra
- Inhalálás
- Külsőleg ecsetelés
- Élelmiszerként

A hidegen sajtolt magolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazhatjuk. Belsőleg 1-2 mokkáskanálnyi (2-4 ml) a napi adag, szájon keresztül alkalmazhatjuk. Külsőleg az olajat fülpiszkáló pálcikára csepegtetjük és az adott bőrfelületre felkenjük.

A tea elkészítésének módja: 2-3 púpozott kávéskanálnyi magot megőrlünk, fél liter vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig állni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az alkalmazható dózis.

A feketekömény magjából készült alkoholos-vizes kivonatot (tinktúra) orálisan (szájon keresztül) alkalmazzuk, érdemes 1 dl vízbe csepegtetni. Napi adagja: 2 x 20 csepp gyermekeknek, 3 x4 x20 csepp felnőtteknek.

Inhalálás: Egy maréknyi őrölt magot 1 l forró vízzel  felöntünk, letakarjuk és állni hagyjuk 5-10 percet. Utána fejünkre törölközőt rakunk, eltávolítjuk a fedőt és napjában többször 10-10 percet inhalálunk.

Külsőleg ecsetelésként különböző bőrbetegségekre alkalmazhatjuk vékonyan felhordva lehetőleg steril anyaggal (géz, fülpiszkáló pálcika, kozmetikai korong stb.)

Élelmiszerként magját adhatjuk különböző ételekhez, mint például sütemények, káposztás ételek, egyes levesek, aromás anyagai miatt süteményekhez.

ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI

Légúti rendszer betegségei:

    A feketekömény enyhíti az asztmás rohamok számát és lefolyását. Hosszan tartó kúrával (fél egy év) akár a minimálisra lehet csökkenteni e kellemetlen betegség tüneteit. Azoknak is érdemes kipróbálni, akiknek csak reggeli asztmás köhögésük van, mivel ezt a feketekömény használatával szinte meg lehet szüntetni.
    A feketekömény nagymértékben csökkenti az allergiás reakciókat, különösen szénanátha, pollen, por, állatszőr allergia esetén. A növény magjának olaja szájon keresztül alkalmazva minimalizálja a dohányzás okozta reggeli köhögéseket. Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazhatjuk megfázás és tüdőgyulladás esetén is kiegészítő kezelésként. A feketekömény magjának erős vírus és baktériumölő hatása van. Ez a növény lehet az asztmások és allergiások Mekkája. Érdemes kipróbálni.

    Emésztőrendszer betegségei:

      A feketekömény orálisan alkalmazva étvágygerjesztő hatású, valamint serkenti az emésztési folyamatokat, valamint a kiválasztó szervek működését. Kiváló puffadás gátló és egyben szélhajtó hatású is. A belekben feloldja a letapadt nyálkákat és kiüríti azokat a szervezetből. Gyomor- és bélhurut esetén is alkalmazható, viszonylag rövid idő alatt enyhülést tapasztalhatunk. Mivel a feketeköménynek vírus és baktériumölő hatása van, így sikerrel lehet alkalmazni az elgombásodott bélrendszer megtisztítására (még a Candida albicans esetén is).

      Bőrbetegségek:

        Bőrbetegségek kezelésére a feketekömény magjának olaját mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre érdemes alkalmazni. Külsőleg pikkelysömör, atópiás ekcéma, neurodermatitis, pattanások és aknék kezelésére alkalmazzuk vékonyan felkenve az adott bőrfelületre.

        Egyéb betegségek:

          - A feketekömény magjából nyert olaj a szájban a nyállal jól elkeverve megszünteti a fogínygyulladást - ebben az esetben 3-5 perc után -  az olajat köpjük ki. Az olaj rendszeres használata gátolja a fogszuvasodáskialakulását.
          - A növény erős gyulladás csökkentő hatása miatt sikerrel alkalmazható ideggyulladások (külsőleg) esetén is. Idegnyugtató hatása klinikailag igazolt. A magolaj elősegíti az idegsejtek normál működését.
          Mint minden hidegen sajtolt magolaj, csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a bélrendszerben a felesleges koleszterin vérbeáramlását, illetve azáltal, hogy csökkenti a vér lipidszintjeit, csökken a vérnyomás is.
          - Mindennemű nőgyógyászati gyulladások kezelésére is bevált gyógynövény a feketekömény. Belsőleg és külsőleg a méh környékére bemasszírozva az olaj hatékonyan képes felvenni a harcot a gyulladásokkal.
          - Szoptatás után a mellekbe bedörzsölve regenerálja a petyhüdt bőrt, azt újra feszessé teszi, ugyanakkor használhatjuk az un. terhességi csíkokra (minél hamarabb a szülés után).
          - Külsőleg alkalmazva – erős gyulladáscsökkentő hatása miatt – a reumásoknak is enyhülést hoz a feketekömény magjának olaja. Naponta akár többször is masszírozzuk be az adott ízületek környékét.
          - Ázsiai kutatások bebizonyították, hogy növeli a spermatermelést, azok életképességét, valamint javítja a potenciát. (Indiában előszeretettel – és sikeresen – alkalmazzák bizonyos fajta impotenciák kezelésére).
          - A tudományos világ figyelmét is felkeltette a növény rákra, mint betegségre gyakorolt hatása. Igazoltnak látszik hatékonysága hasnyálmirigy gyulladás és az abból kialakuló hasnyálmirigy daganatok kezelésére. Állatkísérletek esetében a tumorok 65-67 %-ban jelentősen zsugorodtak. Az Egyesült Államokban a kutatások azt mutatják, hogy kiegészítő kezelésként a fekete köménymag kivonata hatékonyan veszi fel a harcot vastag- és végbélrák esetén.
          - A gyógynövény olajának használata az orrba ecsetelve megszünteti az orrdugulást és az ebből fakadó horkolást.

          A fekete kömény gyógynövény-szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

          - Medvehagyma (Albium ursinum)
          - Fokhagyma (Allii sativum bulbi)
          - Kálmosgyökér (Calami rhizoma)
          - Feketeretek (Raphanus sativus niger)
           

          virágzó fekete kömény
           
           

          Rólunk

          Faragó Attila vagyok, a Health Book Kft. és a Gerard's masszázs egészségcentrum ügyvezetője.  25 éve hivatásom a masszázs, mint szakma.

          Masszázs Egészség Centrum

           

          Masszázs Egészségcentrum

           
          5600 Békéscsaba,
          Csaba Center III. emelet
           
          Telefon: +36 30 9 633 355

          Nyitva tartás

          Várjuk megkeresését

          • Hétfőtől - csütörtökig: 8:00- tól    előjegyzés alapján